Egr Nedir?

Egr Nedir?

EGR, kara taşıtlarında kullanılan elektropnömatik bir valftir. Araçlarda motor bölmesinde bulunur. Egzoz gazlarını devir daim işlemini yapar. Bu parçalara EGR valfi denir. EGR valfi zamanla aşınır, yıpranmalar sonucu kurum, kirlenme vb. gibi durumlardan dolayı aracın performansını düşürür ve arızalanmasına neden olur. EGR sistemi, dışarıdan motora giren havanın az miktarda yanmış egzoz gazı ile karışmasını sağlar. Bu sayede motorun yanma odasında fazla oksijen ve yanma sıcaklığı azalmış olur. EGR, NOx emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olur. Bu işlemi nitrojen oksitlerin meydana geldiği yüksek yanma ısılarını düşürerek yapar.

EGR Valfi Nasıl Çalışır?

EGR valfi egzoz gazının geri dönüşüm sistemini kullanılarak egzoz gazındaki azot oksitlerin azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Bu egzoz gazının çoğu havaya karışır. Bu sayede yanma odasındaki yanma için gerekli olan reaksiyon hızı azalır hatta yanma sıcaklığı da böylece düşer. Egzoz gazının devir daiminin gerçekleşmediği durum ise motorun tam yükte çalışıyor olmasıdır. Çünkü fazla miktarda oksijen bulması gerekmektedir.

EGR Valfi Arızaları Neler Olabilir?

EGR valfi zamanla aşınır ve bozulmalar meydana gelir. Egzoz gazından dolayı içerisinde kurum birikir ve bu da performansı etkiler. Bu yüzden EGR valfi temizliği yapılmalıdır. Bu temizlik doğru zamanlarda ve doğru şekilde yapılmalıdır hatta gerekiyorsa değişimi yapılmalıdır.

EGR valfi kirlenirse aşağıdaki sorunlar meydana gelebilir:

  • Motor hiç çalışmayabilir ya da titreşimli çalışır.
  • Yakıt tüketimi gittikçe artar.
  • Egzozdan siyah dumanlar atılır hatta çekiş düşüklüğü meydana gelir.
  • Sürücü ayağını gaz pedalından çekerse araba teklemeye başlar.

EGR valfi kirlendiği zaman bu sorunlar meydana gelebilir. Tespit edilir edilmez daha büyük sorunlara yol açmadan müdahale edilmelidir. Doğru şekilde yapılmayan EGR valfi temizliğinde ya da sökümünde hatta yeniden takma işleminde araçta gerçekten çok ciddi sorunlar oluşabilir. Bu yüzden valfte bir sorun olduğunu hisseden araç sürücüsü bir oto servisine başvurmalıdır. Arabasındaki sorunu göstermelidir. EGR valfinin sökülüp takılması için özel araç gereçlere ihtiyaç duyulur. Valf, ilk başta doğru bir şekilde sökülür ve temizliği yapılır. Ufak bir fırça yardımıyla valfte oluşmuş olan kurumun temizliği yapılır. Bu fırçalama işlemi yapıldıktan sonra ise özel sıvılarda bekletilir. Özel sıvılarda bekletilerek valfin kurumdan tamamen temizlenmesi sağlanır. Temizlik işlemi tamamlandıktan sonra valf motora doğru ve güvenli şekilde takılmalıdır.

EGR Valfi Değişimi ve Temizliği

EGR valfi hava filtresi ve egzoz manifoldun arasında bulunur. Valfin değişimi için gerekli alan açılmalıdır. Etrafındaki bazı yerler açılarak kolay bir çalışma alanı meydana getirilmelidir. Hava filtresi sökülür. Bağlantı yerleri sökülmek için hazırlanır. EGR valfi ayrılır temizlenmeye çalışılır ama kullanılmayacak durumda ise yenisiyle değiştirilmelidir. Yenisiyle değiştirilmişse yenisi takılır ve diğer parçalarda toplanarak çalışır hale getirilir. Temizlenecek durumda ise küçük bir fırça yardımı ile valfin içerisindeki kaba pislik yani kurum alınır. Daha sonrada özel sıvıların içerisinde bekletilir. Bu sayede içerisindeki bütün pisliklerden arındırılmış olur. Daha sonrasında kir sökücü sıvıların içerisinde bekletilir ve tüm kurumdan kurtulur. Bu işlemler sonucunda EGR valfi kurulanır. Bu işlem sırasında son bir kez spreyle üzerinde kalan son kalıntılardan da temizlenmiş olur. Manifold bağlantısı yapılır ve montaj işlemi tamamlanmış olur. Valf arızaları belirtilerinden birini görürseniz hemen bir oto servisine uğrayınız. Böylece trafik açısından ve kendi hayatınız açısından tehlikeye girmemiş olursunuz.

Yorumlara kapalı.