Dump Valve Nedir?

Dump Valve Nedir?

Dump valve, turbo beslemeli otomobillerde turbo basıncını filtreye geri yollayarak kompresör türbinin yavaşlamasına engel olmak için üretilmiş bir parçadır.

Turbo beslemeli otomobillerde ayak gazdan çekildiğinde gaz kelebeği kapanır fakat turbo hala dönmeye devam etmektedir. Sistem kapalı bir devreye sahip olduğundan, turbonun bastığı havanın gideceği bir yer olmadığı için oluşan yüksek basınç, kompresör türbinine büyük bir kuvvet uygulayarak türbinin dönüş yönünün tersine dönmesi için zorlar. Bu olay kompresör türbinin yavaşlamasına sebep olur. Gaza tekrar basıldığında turbo basıncının tepe noktasına gelebilmesi için kompresör türbinini tekrar hızlandırmak gereklidir ve bu esnada istenilen turbo basıncı elde edilemediği için büyük bir performans kaybı yaşanır. Dump valve bu performans kaybını önler.

Dump Valve Nasıl Çalışır?

Ayağınızı gazdan çektiğinizde gaz kelebeği kapalı konumda olduğundan dump valve hemen devreye girerek turbonun bastığı havayı emme manifoldunda oluşan vakum yardımıyla dışarı verir, bu sayede turbonun önceden bastığı hava geri tepmeyeceği ve bir geri basınç uygulamayacağı için kompresör türbini yavaşlamaz, tekrar gaza bastığınız anda türbin yavaşlamamış olduğu için turbo basıncı hemen tepe noktasına ulaşır ve ani gazdan çekme ve basmalar arasında performans kaybı yaşamamış olursunuz.

Dump Valve Faydaları?

  • Turbonun ömrünü uzatır.
  • Turbonun yavaşlamasını engelleyerek turbo basıncını sürekli yüksek tutar. Yüksek basınç, yüksek güç anlamına gelmektedir.
  • Gazdan çekme ve gaza basma arasındaki eski ısınmış havayı dışarı verip, yeni soğuk havayı içeri aldığı için artı güç sağlar.

Düşüncelerini Paylaş